Årets Kock 2016

Jag deltog i seminariet vid senaste årets kock för ett par veckor sedan.
det var en intressant debatt om mattrender, hållbarhet och klimatpåverkan, utbildningskvalitet, behov av utbildade kockar och inte minst borttvättning av yrketS dåliga rykte.

ganska högt tempo, långa arbetsdagar med obekväm arbetstid gör att personalomsättningen inom branschen är hög. kockyrket har fått en renässans de senaste åren och det är trendigt för unga människor att söka sig till yrket med drömmar om att bli stora, berömda kockar. Trots detta backar samma ungdomar när de blir medvetna om de dåliga löner och den stressiga arbetsmiljö som de kan förvänta sig, och att det är svårt att kombinera ett vanligt familjeliv med yrket. men med planering och stor vilja går det att kombinera dessa två konstaterade paneldebattörer.

som Krögaren Anna Lallerstedt sade: " Det är på tiden att restaurangbranschen får det goda rykte den förtjänar – och att bilden av framtidensyrken däri sprids. Liksom möjligheten till kunskapsvalidering, ett papper på kompetens man besitter utanför skolbänken". i dessa tider när människor flyr från krig och allt annat elände är det särskilt viktigt att kunna få kunskapsvalidering så dessa personer kan få chansen att göra nytta i samhället, för sig själva och för sina familjer.

något annat som fastnade i huvudet är mattrender. det talades mest om mexikansk mat som en stor trend. förvisso har det öppnats en och annan taqueria i stockholm de senaste åren, men jag kan påminna mig om att mexikanskt har funnits i minst tolv år i sverige och att det redan är annamat som vardagsmat. jag upplevde ingen nyhet i detta påstående, däremot saknar jag aktuella och mer nyhetsvärda trender som peruanskt. perus gastronomi har spridit sig genom hela världen tack vare sin variation. Enligt franska tidningen Le Monde har gastronomin i Peru en mycket framträdande plats, på världsnivå räknas det som ett av de tre stora köken i världen, vid sidan av Kina och Frankrike.

Under senare år har det peruanska köket börjat expandera utanför sina gränser. Vid det fjärde internationella Gastronomiska mötet i Madrid 2006, 17- 19 januari 2006, förklarades staden Lima som gastronomisk huvudstad i Latinamerika. år 2013 delade prins carl philip ut priset "global gastronomy award" av white guide till perus superkock gaston acurio på grand hotel i stockholm. 

efter det har flera peruanska restauranger öppnats i stockholm.
latino deli höll då till på götgatan 67 vid medborgarplatsen. vi är väldigt stolta att vi var den första riktiga peruanska restaurangen i stockholm som gjorde "ceviche" till en popular rätt på södermalm. på senare tiden har melker andersson öppnat "publico" vars inriktning är peruanskt & mexikanskt. Melker har alltid haft näsa för trender och långsiktiga visioner. flera kommer säkerligen att leta sig igenom det peruanska kökets repertöar. Peruanska restauranger öppnar i New York, Singapore, madrid, barcelona, paris och Stockholm och på den prestigefulla listan The world’s 50 best restaurants finns två Lima-restauranger bland de tjugo bästa. -( See more at: http://www.gp.se/resor/1.2864905-peru-tar-maten-till-hoga-hojder#sthash.198XV8aq.dpuf)

så - börja titta på andra länder i sydamerika. förutom salsa, zumba, karneval och chilihettan har vi också en underbar gastronomi att ta till oss - Det nyperuanska köket-  numera trendigt världen över. Indianska, spanska och asiatiska influenser har skapat en mycket varierad matlagning.( - See more at: http://www.gp.se/resor/1.2864905-peru-tar-maten-till-hoga-hojder#sthash.198XV8aq.dpuf)

vi önskar alla våra kunder en skön, varm och avkopplande sommar!

Det är långt ifrån alla våra gäster som vet att LATINO DELI tyvärr lämnade lokalen på Götgatan för ett år sedan. 

Vi satt Sveriges ögon på Perus karta och frambringat nya mycket uppskattade exotiska smakupplevelser på Söder de senaste sex åren. Vi firade många dagar tillsammans från invigningen med TV-teamet "Vinna eller försvinna" och deltagit på en massa events: INKA GULDet, nobelpris till vår landsman mario vargas llosa bl.a. vi tog emot prao-elever och även hållit föredrag om företagande och dess komplikata värld i flera sammanhang.

Vi på LATINO DELI har tagit ett klyv uppåt i värdekedjan och renodlat verksamheten till att koncentrera oss på  vår mycket uppskattad - catering verksamhet - med Peruansk Gastronomi som har prisats under de senaste åren för sin rikedom och variation med smakinfluenser från hela världen. "Global Gastronomy Award 2013", delades ut av Prins Carl Philip på Grand Hotel i Stockholm.

Vi är glada att vi är ett känt varumärke inom den Peruanska Gastronomin som har bjudit på nya smakupplevelser sedan 2007. Vi har fått besök från gäster från hela Sverige och även Norge, Danmark och Finland. För att inte tala om de kändisar som ärade vårt lilla ställe på Götgatan.

även om jag saknar kontakterna med mina gästers dagliga besök,  trivs jag med att ordna catering & events till mina gamla och nya kunder. tänk på latino deli nästa gång och tveka inte att kontakta mig när du har fest eller någon tillställning på jobbet.

trevlig sommar önskar,
Esperanza
LATINO DELI

Läs hela inlägget »
Överraska din käraste med den peruanska cocktaildrinken "pisco sour". recept på pisco sour  samt lite tilltugg som är gott och snabb att göra hittar du här. (Recipes in english).
Läs hela inlägget »
eN UNDERBAR "ALLA HJÄRTANS DAG"
ÖNSKAR ER LATINO DELI.
HAVE A NICE DAY OF LOVE, PASSION & FRIENDSHIP.
smile to anyone you meet today!  ►
Läs hela inlägget »

EsperanzaS BLOGg

Jag var på en föreläsning om matkvalitet i förra veckan, där några kända profiler gav sin syn på vad detta innebär för dem. Carl Jan Granqvist delade med sig av sina erfarenheter under sin långa karriär på Grythyttan i Skåne. Enligt honom var mat förr i tiden mest något som man åt för att bli mätt, varken mer eller mindre. Så var det när folk i allmänhet var ganska fattiga och Sverige saknade den enorma floran av olika frukter, grönsaker, kött och kryddor som finns idag. För många idag är själva ätandet ofta bara är en del av upplevelsen, tillsammans med synintryck, dofter och umgänge kring bordet. Enligt Carl Jan finns numera tre typer av konsumenter; den som köper allt som är billigt; den som köper status "no matter what", och slutligen den medvetne köparen som väljer med omsorg och är beredd att betala mer. Men det är få som tillhör denna sista kategori. För de flesta gäller helt enkelt att få bästa valuta för pengarna, beroende på vad som är viktigt för just dig. Sakta men säkert håller vi på att bli mer medvetna om vad vi stoppar i oss. Hänsyn till tas mer & mer till hur maten vi äter transporteras, hur och var djuren vuxit upp och om de har haft en bra livskvalitet, men också hur rättvisst leverantörer och producenter får betalt för sina varor...  Men du... jag är väldigt nyfiken... vad är matkvalitet för Dig?

Läs hela inlägget »