EsperanzaS BLOGg

Vad är matkvalitet för dig?

Jag var på en föreläsning om matkvalitet i förra veckan, där några kända profiler gav sin syn på vad detta innebär för dem. Carl Jan Granqvist delade med sig av sina erfarenheter under sin långa karriär på Grythyttan i Skåne. Enligt honom var mat förr i tiden mest något som man åt för att bli mätt, varken mer eller mindre. Så var det när folk i allmänhet var ganska fattiga och Sverige saknade den enorma floran av olika frukter, grönsaker, kött och kryddor som finns idag. För många idag är själva ätandet ofta bara är en del av upplevelsen, tillsammans med synintryck, dofter och umgänge kring bordet. Enligt Carl Jan finns numera tre typer av konsumenter; den som köper allt som är billigt; den som köper status "no matter what", och slutligen den medvetne köparen som väljer med omsorg och är beredd att betala mer. Men det är få som tillhör denna sista kategori. För de flesta gäller helt enkelt att få bästa valuta för pengarna, beroende på vad som är viktigt för just dig. Sakta men säkert håller vi på att bli mer medvetna om vad vi stoppar i oss. Hänsyn till tas mer & mer till hur maten vi äter transporteras, hur och var djuren vuxit upp och om de har haft en bra livskvalitet, men också hur rättvisst leverantörer och producenter får betalt för sina varor...  Men du... jag är väldigt nyfiken... vad är matkvalitet för Dig?

Kommentera gärna: